Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیر خدمات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، طی گزارشی به ارائه اهم اقدامات انجام شده در حوزه مکانیزاسیون خدمات اداری این شرکت پرداخت.

به گزارش خبرنگار ایلنا از خوزستان، محمد سمالی ضمن ابراز قدردانی از عملکرد زیر مجموعه جهت تلاش در راستای تسهیل دسترسی همکاران به خدمات سازمان علاوه بر کسب صرفه اقتصادی، کاهش تردد و مصرف کاغذ، گفت: سامانه خدمات مکانیزه مدیریت خدمات در شرکت، توسط همکاران طراحی و ایجاد شد تا کلیه درخواست های اداری، اجتماعی، مسافرتی، رستوران ها و غیره را  به صورت آنلاین در اختیار کارکنان اعم از ستادی و عملیاتی قرار دهد و بدون نیاز به حضور فرد، مصرف کاغذ و از همه مهمتر صرف زمان، در کوتاه ترین مدت درخواست را ثبت و در فرایند بررسی و انجام قرار دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: یکی دیگر از قابلیت های سامانه خدمات مکانیزه کالای خدمات روند رهگیری و پایش مستمر و مستقیم کالا و تجهیزات است و اکنون کلیه دارایی های شرکت در حوزه خدمات از نزدیکترین و دورترین نقطه از گستره 1400 کیلومتر مربعی شرکت ثبت شده و همواره پایش می شوند.

مدیر خدمات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به نو سازی ملزومات و تجهیزات اداری و خدماتی شرکت اشاره کرد و گفت: با مساعدت و موافقت مدیر عامل محترم در حال حاضر کلیه بخش های عملیاتی و اجرایی شرکت مجهز به تجهیزات با کیفیت و روز آمد ساخت داخل شده که این موضوع با هزینه ای حدود 7 میلیارد ریال محقق شده است.

سمالی در پایان به اهمیت تغذیه کارکنان و سلامت غذایی اشاره کرد و گفت: هر 4 رستوران شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با هزینه ای حدود 5 میلیارد ریال صنعتی سازی شد که به موجب آن ضمن بالا رفتن بهداشت طبخ و کیفیت غذا مصرف آب و گاز به یک پنجم میزان مصرف در گذشته کاهش می یابد.

گفتنی است از آذر ماه سال جاری رزرو وعده ناهار کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به صورت آنلاین و متصل به سیستم حضور و غیاب شرکت می باشد.

 

 

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۴۰۴۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آسیاتک ابتدای شهریور از ۵۵۰مرکز داده پیام بهره‌برداری می‌کند

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر؛ ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ علی‌اصغر انصاری، معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی وزیر ارتباطات از پروژه عمرانی فاز اول مرکز داده پیام در منطقه ویژه اقتصادی پیام بازدید کرد.

در این مراسم محمدعلی یوسفی‌زاده، مدیرعامل آسیاتک با اشاره به اینکه پروژه مرکز داده پیام از ابتدای تیر سال گذشته آغاز شده و ابتدای سال جاری به بهره‌برداری رسیده است، درباره این پروژه گفت: هدف از راه‌اندازی مرکز داده پیام افزایش ظرفیت مراکز داده، ارائه خدمات تجمعی به سازمان‌های بزرگ صاحب داده؛ مانند: بانک‌ها و سازمان‌های دولتی و تسهیل دسترسی به خدمات پایگاه داده از طریق خدمات ابری و سرورهای اختصاصی است.

وی در بخش دیگری از این مراسم با تاکید بر اینکه آسیاتک در ساخت فاز نخست این مرکز داده، ۹هزار میلیارد سرمایه‌گذاری کرده است، درباره آن تصریح کرد: این مرکز داده ۵۵۰ رکی با ظرفیت هر رک ۶ کیلووات در محدوده‌ای به مساحت ۱۸۰۰ متر مربع در حال ساخت است. توان برق کل فاز اول این پروژه، پنج هزار کیلووات است و ۶ دستگاه دیزل ژنراتور با ظرفیت هر دستگاه ۱۶۷۵ کیلووات و ۱۲ دستگاه UPS که توان هر یک از آنها ۶۰۰ کیلووات است برای تامین برق این مرکز داده طراحی و تعبیه شده است. مرکز داده پیام در رده ۳ استاندراد TIA-۹۴۲ قرار دارد و سطح افزونگی سیستم الکتریکال آن N+۱ است.

مدیرعامل آسیاتک در بخش دیگری از این مراسم به معرفی مراکز داده میلاد، میرعماد، آزادگان و رایمون پرداخت.

معاون وزیر ارتباطات نیز در نشستی که در حاشیه این بازدید برگزار شد؛ با بیان اینکه پیام همیشه به عنوان یک منطقه برای ایجاد قطب داده مطرح مورد توجه است، توضیح داد: راه‌اندازی مرکز داده در اولویت وزارتخانه است، هدف این است که با به حداقل رساندن فرآیندها، مشکلات و موانع احتمالی بر سر راه توسعه این مراکز را برطرف کنیم.

اکبر قنبرپور، مدیرعامل مرکز ویژه اقتصادی پیام دباره تمهیدات انجام گرفته برای استقرار مراکز داده در این منطقه گفت: طی ۲ سال گذشته ۱۰ شرکت به این مرکز اضافه و در مجموع، اکنون ۱۶ واحد در قطب مرکز داده پیام مشغول فعالیت هستند. 2 نیروگاه برای ارائه خدمات به شرکت‌های مرکز داده فعال شده‌اند که امکان تامین برق را به‌صورت مستقیم برای متقاضیان فراهم کرده است.

کد خبر 6088469

دیگر خبرها

  • بهره برداری از پایگاه اورژانس ۱۱۵ در اردل
  • آغاز به کار سامانه جامع برای خرید تضمینی گندم
  • بهره‌برداری از یک جایگاه عرضه سوخت در کهگیلویه و بویراحمد
  • بهره برداری از واحد تخصصی فیزیوتراپی کف لگن در شهرکرد
  • مرکز جامع پیشگیری ، کنترل و بیماریهای غیر واگیر  در مرکز خدمات جامع سلامت گلها راه اندازی شد
  • به ظرفیت‌های خدمات‌رسانی مشهد به صورت ویژه پرداخته شود
  • بیش از ۷۰ پروژه سلامت در خراسان شمالی آماده راه اندازی است‌
  • آسیاتک ابتدای شهریور از ۵۵۰مرکز داده پیام بهره‌برداری می‌کند
  • هوش مصنوعی چگونه به بهینه سازی انرژی کمک می‌کند؟
  • هوش مصنوعی چگونه به بهینه سازی انرژی به کمک می‌کند؟